Welke dekking autoverzekering kies je en waarom

Autoverzekeringen bieden verschillende dekkingen namelijk: WA, beperkt casco en allrisk. Hoe uitgebreider de autoverzekering, hoe meer je betaalt aan premie. Je hebt lang niet altijd de meest volledige dekking nodig. Waar moet je op letten als je een autoverzekering af gaat sluiten?

Dekking van autoverzekeringen:

Schade aan anderen: WA, beperkt casco en allrisk

Diefstal en inbraak: Beperkt casco en allrisk

Ruit schade: Beperkt casco en allrisk

Storm en brandschade: Beperkt casco en allrisk

Schade door eigen toedoen: Allrisk

Vandalisme: Allrisk

WA-dekking

Een auto-eigenaar moet minimaal een WA-verzekering hebben. Dit is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Het is de minst uitgebreide verzekering en dus ook de goedkoopste verzekering die je voor jouw auto kan afsluiten. In principe ben je dus alleen verzekerd als je schade toebrengt aan anderen. Heb je schade aan je eigen auto dan krijg je die niet vergoedt.

Beperkt casco-dekking

Een autoverzekering met een beperkt cascodekking wordt ook wel WA+ genoemd. Deze verzekering biedt meer dan alleen de WA-verzekering. Naast de schade die je eventueel bij een ander veroorzaakt, is ook schade aan jouw eigen auto verzekerd: ruitschade en schade bij diefstal.

All-risk-dekking

Als je een nieuwe auto hebt gekocht kun je het beste een allrisk-verzekering afsluiten. Deze verzekering wordt ook wel volledig casco genoemd en is de meest uitgebreide verzekering die je kunt afsluiten. Als je zelf de veroorzaker bent van de schade, vergoedt deze verzekering ook de schade aan jouw eigen auto.

Als je een nieuwe auto koopt is het logisch dat je een allrisk-verzekering neemt maar voor een oude auto doe je dit niet. Heb je een auto die ouder is dan 10 jaar oud dan is het zonde van je geld om een allriskverzekering af te sluiten. Bij een auto tot 6 jaar oud kan je een WA+ verzekering kiezen. Het is maar net wat je zelf wilt en wat je bij eventuele schade zelf wil betalen aan het weer in orde maken van de auto.

Controleer minimaal 1x per jaar de autoverzekering

Controleer tussendoor of de dekking nog bij je past. De premievoorwaarden van de verzekering kunnen elk jaar veranderen. Ook je eigen situatie is niet jarenlang hetzelfde. De voorwaarden van de verschillende autoverzekeraars kunnen sterk verschillen. Lees daarom de kleine lettertjes goed. Bij de ene verzekering krijg je als je de auto total loss rijdt bijvoorbeeld alleen de dagwaarde, bij de ander krijg je soms de nieuwwaarde vergoedt. Alle voorwaarden lezen is wellicht niet leuk, maar je kan beter niet voor onprettige verrassingen komen te staan.

Vergelijken van autoverzekeringen

Het loont om autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Je kan soms echt tientjes per jaar goedkoper uit zijn als je verzekeringen met elkaar vergelijkt. Maar hier geldt ook weer dat je wel de kleine lettertjes moet lezen. De ene autoverzekering is de andere niet en de voorwaarden kunnen onderling verschillen. Meer weten? Kijk dan op Autoverzekering Wikipedia.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.