Tweedehands auto verzekeren? Hier moet je aan denken!

Steeds meer Nederlanders kiezen tegenwoordig voor de aanschaf van een tweedehands auto. Niet zo gek natuurlijk, want niet iedereen is financieel in staat om een geheel nieuwe auto aan te schaffen. Dat neemt niet weg dat mobiliteit in ons land nog nooit zo belangrijk is geweest. Bovendien willen de meeste gezinnen over minimaal één en het liefst twee auto’s beschikken.

Voornamelijk omdat tegenwoordig vrijwel altijd beide partners werken. In dat geval kan een tweedehands auto solaas bieden. Maar hoe doe je dat dan met de autoverzekering? Werkt dit anders bij een tweedehands auto? En waar moet je op letten als je de auto verzekeren wilt? Wij zetten een aantal zaken voor jou op een rijtje.

Kies de juiste dekkingsgraad

Net als bij de aanschaf van een nieuwe auto, moet je ook een autoverzekering afsluiten. Hierbij geldt tevens dat je voor de juiste dekkingsgraad moet kiezen. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar blijkt in de praktijk zeker niet zo te zijn. Daarom zetten we de verschillende dekkingen nog een keer voor jou op een rijtje:

  • Allrisk verzekering: hiermee verzeker jij jouw auto tegen alle mogelijke schades. Hieronder gelden zowel de schades die jij zelf veroorzaakt als de schades die anderen bij jouw auto aanrichten. Iedere schade wordt gedekt. Hiervoor betaal je natuurlijk wel een redelijke premie. Daarom is een allrisk verzekering enkel rendabel als de auto nog over een relatief hoge dagwaarde beschikt. Dit geldt meestal alleen voor auto’s onder de 5 jaar.

  • WA beperkt casco verzekering: deze autoverzekering biedt een uitgebreidere dekking dan de standaard WA verzekering, maar is weer minder uitgebreid dan de allrisk variant. Deze verzekering dekt ook de schade aan je eigen auto bij brand, diefstal of vandalisme. De WA beperkt casco verzekering is geschikt voor auto’s ouder dan 5 en jonger dan 10 jaar.

  • WA verzekering: dit is de minst uitgebreide autoverzekering en tevens verplicht voor iedere automobilist. Bij deze verzekering wordt enkel de schade gedekt die je bij anderen toebrengt. Schade aan de eigen auto wordt niet gedekt. Deze autoverzekering is enkel geschikt voor auto’s met een zeer lage dagwaarde. Hierbij gaat het vaak om een leeftijd van 10 jaar en ouder.

Let op: er zijn natuurlijk ook altijd uitzonderingen op de regel. Als je tweedehands een speciale auto op de kop hebt getikt en deze nog altijd over een extreem hoge dagwaarde beschikt, maakt de leeftijd niet uit en kan je gerust voor een hogere dekking kiezen. Neem daarom altijd de waarde van de auto mee in je keuze. De leeftijd is niet altijd allesbepalend.

Lening afgesloten? Kies voor een hogere dekking!

Soms sluiten mensen een lening af om hun tweedehands auto te bekostigen. Gedurende de looptijd van deze lening is het belangrijk om de auto, ongeacht de leeftijd, hoog te verzekeren. Zo weet je zeker dat je bij een ongeval niet direct met lege handen en voor een torenhoge lening komt te staan. Het is altijd mogelijk om na enkele jaren de dekkingsgraad te veranderen of van verzekeraar over te stappen. Doe hier dan ook zeker je voordeel mee als de lening geheel is afbetaald!