Wat is een kredietverzekering en wat heb je er aan?

Het is de nachtmerrie van elke zelfstandige ondernemer; klanten die hun facturen niet betalen. Gelukkig bestaan er voorzieningen die slapeloze nachten voorkomen. Met een goede kredietverzekering weet je zeker dat je niet in financiële nood zult komen wanneer betaling van de door jou verstuurde facturen uitblijft. De vraag is echter welke kredietverzekering je moet kiezen..

Dit zijn de verschillende mogelijkheden

Als ondernemer heb je misschien wel eens te maken met klanten die hun rekening niet betaalden. Soms kan de inzet van een justitieel incassobureau soelaas bieden, maar wat doe je als ook zij er niet in slagen het geld voor je te innen? Jouw eigen kosten lopen immers gewoon door en je wilt voorkomen dat je bedrijf de deuren moet sluiten doordat de uitgaven groter worden dan de inkomsten. Zeker als je met facturen met hoge bedragen erop verstuurd, kan het soms spannend worden als die niet worden betaald.

  • Je kunt een kredietverzekering afsluiten voor je totale bedrijfsomzet. Als er dan geld onverhoopt niet binnenkomt, heb je op basis van deze verzekering een mooie stok achter de deur. Deze variant is het meest gangbaar, maar zal qua premie vaak ook wel de duurste optie zijn. Je verzekert immers hiermee het totale omzetbedrag, in plaats van slechts een deel ervan.

  • Als je wat twijfels hebt in één specifieke klant, kun je er ook voor kiezen om de gehele omzet voor die ene klant te verzekeren. In de meeste gevallen is dat alleen mogelijk als er sprake is van een behoorlijk volume. Dat is ook wel logisch, want als het om kleine bedragen gaat, ben je als ondernemer vaak nog wel in staat de klap(jes) zelf op te vangen.
     
  • Een andere optie is het verzekeren van een enkele transactie. Misschien heb je normaal gesproken relatief lage factuurbedragen, maar zit er opeens een uitschieter tussen waarvoor je alle tijd vrij gemaakt hebt. Als die ene factuur dan niet betaald wordt, heb je geen andere omzet om dat te compenseren. In dat geval kun je die ene transactie verzekeren.
     
  • Het is zelfs mogelijk om een kredietverzekering af te sluiten op basis van een bepaald land waarin je zaken doet. Niet in alle landen gelden dezelfde regels en gebruiken met betrekking tot betalingstermijnen en dat soort zaken. Het is fijn om op die manier voor jezelf een extra zekerheid in te bouwen.