Een verzekering afsluiten voor een lening, is dat nodig?

Een lening afsluiten is mogelijk als je genoeg budget hebt om de rente en bijbehorende aflossingen te betalen.Maar wat doe je als je inkomen door een onverwachte gebeurtenis achteruit gaat? Een goed voorbeeld is als je buiten jouw schuld je baan kwijtraakt. In zo een geval is het moeilijk om de lening terug te betalen of überhaupt een lening af te sluiten. Om dit soort onverwachte situaties te voorkomen kun je een verzekering afsluiten bij een lening. Raak je buiten je schuld werkloos en moet je rondkomen van een uitkering, dan betaalt de verzekeraar de restschuld. Een verzekering afsluiten bij je lening, is het slim of misschien zelfs verplicht?

Werkloos of arbeidsongeschikt

Een lening afsluiten kun je combineren met jezelf verzekeren tegen verschillende  gebeurtenissen die leiden tot minder inkomen. Je inkomen kan achteruit gaan wanneer je arbeidsongeschikt raakt. In dit soort gevallen zal de verzekeraar de lening in delen of in zijn geheel afbetalen. Houd wel de de exacte voorwaarden voor uitbetaling in de gaten. Als je weet dat je inkomen bij werkloos of arbeidsongeschikt raken terugvalt naar bijvoorbeeld zeventig procent, reken dan met zeventig procent van je inkomen uit wat je leencapaciteit nog is. Blijf je met de lening binnen de leencapaciteit die je hebt op basis van zeventig procent van je laatstverdiende inkomen? Waarom zou je in dit geval een verzekering afsluiten bij een lening?

Overlijdensrisicoverzekering

Misschien is het lastig om er over na te denken, maar bij het overlijden is het mogelijk dat je nabestaanden met de restschuld van jouw lening blijven zitten. Zij kunnen de schuld weigeren, maar dan kunnen ze ook geen persoonlijke zaken van jou erven. Wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, blijft je partner voor vijftig procent aansprakelijk voor de lening, ook na het verwerpen van de erfenis.

Het betalen van premie

Uiteraard brengt een verzekering altijd extra kosten met zich mee. Je kunt deze kosten betalen in de vorm van een periodieke premie, maar het is soms ook mogelijk om het complete bedrag in één keer te voldoen. Houd er rekening mee dat wanneer je de premie in zijn geheel betaalt en je de lening uiteindelijk voortijdig aflost, de verzekering gewoon blijft doorlopen. Zet je de verzekering stop, dan krijg je meestal geen premie terug.

Verzekeren verplicht?

Bij sommige leningen is het verplicht om een verzekering af te sluiten. Dit is vaak het geval bij kredieten met een erg lage rente. Het risico voor de kredietverstrekker is immers groter. Zij willen zekerheid dat de lening wordt terugbetaald. Het is belangrijk om te weten dat je niet verplicht bent om de verzekering bij de desbetreffende kredietverstrekker af te sluiten. Dat mag ook elders, dus vergelijk eerst meerdere aanbieders van verzekeringen.

Is een verzekering noodzakelijk?

Je financiële situatie geeft aan of je een verzekering moet afsluiten of niet. Denk je de lasten ook te kunnen betalen als je inkomen erop achteruit gaat? In dit geval heb je geen verzekering nodig. Je bent dan voordeliger uit met een lening waarbij je niet verplicht een verzekering hoeft af te sluiten.

Het vergelijken van een lening helpt je om de voordeligste combinatie van lening en verzekering te vinden. Bij een leningen met een hogere rente, zijn bepaalde risico’s vaak al meeverzekerd. Bij leningen met een erg lage rente moet je veelal een losse verzekering nemen. Je bent in ieder geval nooit verplicht om lening en verzekering bij dezelfde aanbieder af te sluiten. Kijk maar is in ons handige aanvraagformulier daar kun je exact berekenen wat de meest voordelige overlijdensrisicoverzekering je gaat kosten.