Autoverzekering afsluiten: waar moet je op letten?

Er komt enorm veel kijken bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Of je nu van plan bent om naar een andere verzekering met je auto over te stappen of dat het je eerste autoverzekering is: je doet er goed aan om te onderzoeken wat de mogelijkheden en verschillen zijn.

De meeste mensen blijven namelijk na het afsluiten van een autoverzekering jarenlang bij dezelfde verzekeraar ‘hangen’. Of dat nu is omdat we geen tijd of zin hebben om over te stappen of omdat we zeer tevreden zijn. Je zit uiteindelijk langer aan je verzekeraar ‘vast’ dan de verplichte termijn van 1 jaar.

In dit artikel ontdek je wat volgens experts de belangrijkste zaken zijn om op te letten bij het afsluiten van een autoverzekering. Op basis van deze informatie, kun je met een gerust hart je keuze maken.

Maak een lijstje met de verschillende opties

Er is maar één geschikte plek om te beginnen en dat is met een overzicht van alle verzekeringen waar je uit zou kunnen kiezen. Op basis van je schadevrije jaren en je kenteken, kun je met een autoverzekering vergelijker ontdekken welke verzekeringen voor jouw auto mogelijk zijn.

Het heeft natuurlijk geen zin om verzekeringen met elkaar te vergelijken die je toch al niet voor jouw auto kunt afsluiten. Bespaar jezelf daarom de tijd en maak alleen een overzicht met de opties die ook echt gekozen kunnen worden.

Gebruik een vergelijker

Eerder kon je lezen dat een vergelijker voor autoverzekeringen de ideale manier is om op een rijtje te krijgen welke mogelijkheden er precies zijn. Het enige wat je hoeft in te vullen om de beschikbare autoverzekeringen die je kunt afsluiten naast elkaar te krijgen, is door je NAW-gegevens, kenteken, leeftijd en schadevrije jaren in te voeren. Op basis van deze informatie krijg je van verschillende verzekeraars een gericht aanbod.

Alle aanbiedingen die hieruit voortkomen, zijn autoverzekeringen die je kunt afsluiten. Door tijdens de volgende stappen deze aanbiedingen erbij te houden, kun je gaandeweg verzekeringen afstrepen.

Bekijk de recensies

Niets geeft een beter idee van de kwaliteit van een verzekeraar, dan de tevredenheid van de klanten. Als een verzekeraar overwegend negatieve recensies krijgt, weet je zeker dat dit een verzekeraar is die je beter kunt overslaan.

In de praktijk scoren de meeste verzekeraars en onderliggende verzekeringen een voldoende. Toch zijn er voldoende verzekeringen die als goedkoopste uit de vergelijker kunnen komen terwijl ze vooral negatieve recensies ontvangen. Door jezelf bekend te maken met deze recensies, weet je meteen dat de goedkoopste autoverzekering die je kunt afsluiten lang niet altijd de beste keuze is.

Hoe wil je jouw auto dekken?

Een van de belangrijkste vragen die jij jezelf moet stellen, is met welke dekking je jouw autoverzekering wilt afsluiten. Dit onderdeel wordt door veel mensen als ingewikkeld ervaren, waardoor we de drie meest gekozen soorten op een rijtje hebben gezet.

WA – Wettelijke Aansprakelijkheid

Met een WA-verzekering, verzeker jij jezelf tegen alle schade die je bij anderen aanbrengt. Als jouw auto ouder dan tien jaar is, wordt aangeraden om voor een WA-verzekering te gaan.

WA+ – Beperkt Casco

Met een WA+-verzekering, verzeker jij jezelf tegen alle schade die je bij anderen aanbrengt en schade van buitenaf. Je kunt dan onder andere denken aan stormschade maar niet de schade die je zelf veroorzaakt.

Allrisk – Volledig Casco

Met een Allrisk-verzekering, verzeker jij jezelf tegen vrijwel alle schade. Of je nu de schade zelf veroorzaakt hebt of een herfststorm: je schade is gedekt. Deze vorm van verzekering wordt vooral geadviseerd voor auto’s jonger dan zes jaar. Met een Allrisk-verzekering zorg je ervoor dat jij je nooit om enige schade zorgen hoeft te maken.

Welke premie wil je betalen?

Natuurlijk hebben de verschillende soorten autoverzekeringen die je kunt afsluiten ieder hun eigen premie. Hoe meer je wilt verzekeren, hoe hoger de verzekeringspremie wordt. Dit is het bedrag dat je per maand moet betalen om verzekerd te blijven.

Welke premie je prettig vindt om te betalen, hangt sterk af van je budget. Toch zijn experts het over het volgende eens:

“Verzeker je alleen voor de schade die je niet makkelijk zelf kunt betalen”.

Als jouw auto nog € 5.000 waard is en op je spaarrekening staat € 20.000 vrij besteedbaar spaargeld, is het niet het einde van de wereld als jouw auto na een ongeluk total-loss is. Het is dan ook onnodig om bijna twee keer zoveel voor een Allrisk-verzekering te betalen.

Heb je hetzelfde bedrag aan spaargeld maar is jouw auto € 50.000 waard? Dan kun je het best een Allrisk-autoverzekering afsluiten. Bij eventuele schade kunnen de kosten hoog oplopen en dat wil je natuurlijk zo goed mogelijk afdekken. Dit is met de Allrisk-variant mogelijk.

Zijn er aanvullende verzekeringen nodig?

Bij het selecteren van de juiste autoverzekering, krijg je bij verschillende verzekeraars de mogelijkheid om aanvullende verzekeringen toe te voegen. Afhankelijk van jouw persoonlijke wensen, kun je bepalen een of meerdere van de volgende aanvullende verzekeringen af te sluiten:

  • Inzittendenverzekering
  • Rechtsbijstand
  • Pechhulpdekking
  • No-claim bescherming

Daarnaast kun je bovenop de bovenstaande aanvullende verzekeringen, ook meteen een tweede auto meeverzekeren. Dit kan er voor zorgen dat je met de tweede verzekering goedkoper uit bent omdat je vanuit een enkel pakket de verzekering aangaat. Kortom, het overwegen waard!

De kleine lettertjes

Het minst leuke onderdeel van een autoverzekering afsluiten, moet toch wel het lezen van de kleine lettertjes zijn. Verzekeraars hebben het overgrote deel van de voorwaarden in lange polisbladen verwerkt. Door deze polisvoorwaarden goed door te nemen, krijg je een goed idee wat in de praktijk echt vergoed wordt en wat niet.

Bij sommige Allrisk-verzekeringen krijg je toch in de praktijk minder vergoed dan waar je mogelijk op had gehoopt. Autodiefstal? De vergoedingen verschillen ook daar weer per model en verzekering. Net als het eigen risico dat je betaalt als er sprake is van schade.