Wat is een zorgverzekering

Een zorgverzekering is een verplichte verzekering voor elke Nederlander. In ieder geval bent u genoodzaakt om minimaal een basisverzekering af te sluiten. Een basisverzekering is bepaald door de regering en kan niet aan getornd worden, door verzekeraars. Een aanvullende verzekering wel. Zaken als huisarts en ziekenhuis zit in het basispakket.

Wat is een aanvullende verzekering

Omdat niet alles vergoedt wordt in een basisverzekering, is er ook nog een aanvullende verzekering. Dit is een toevoeging op uw basispakket. Hier kan van alles onder vallen bijvoorbeeld fysiotherapie en tandarts. U kunt zich zo duur verzekeren als u wilt. Stel u denkt dat u geen fysiotherapie nodig heeft, dan hoeft u hier niet voor te betalen. Bij de meeste zorgaanbieders kunt u aanvinken wat u wel en wat u niet in het aanvullende verzekeringspakket wilt opnemen.

Wat is zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een vergoeding die u terug krijgt van de belastingdienst. Een maand nadat u 18 bent geworden, heeft u hier recht op. Uw zorgtoeslag wordt bepaald door uw inkomen. Hoe meer u verdient hoe minder u terug krijgt. Het maximale dat iemand terug kan krijgen is in 2020 €199,-. In 2019 was dit nog €192,-.

Hoeveel zorgtoeslag krijg ik terug

Elk jaar moet je weer aan de belastingdienst doorgeven hoeveel je verdient, om zo te bepalen hoeveel jij maandelijks terug krijgt van hen. Dit is uiteraard niet veel werk, maar moet wel even gebeuren om vervelende toestanden te krijgen. In dit zorgtoeslagoverzicht ziet u in 1 oogopslag hoeveel u in 2019 kreeg en hoeveel u nu terug krijgt in 2020. Laat geen geld liggen, dus ga er even een paar minuten voor zitten. In het artikel zorgtoeslag berekenen kunt u nog eens rustig bekijken hoe dit in z’n werk gaat en vindt u de link naar de belastingdienst.

Eigen risico Zorgverzekering

Net als in de voorgaande jaren, is in 2020 het eigen risico € 385,-. Dit is een deel van de schade dat u geleden heeft, die niet vergoedt wordt. U kunt er zelf voor kiezen om de hoogte hiervan te bepalen. In 5 stappen van € 100,- is het mogelijk het eigen risico te verhogen. Dus maximaal tot € 885,-. Tot 2022 heeft de regering besloten dit eigen risico te bevriezen.

Welke verzekeraar moet ik nemen

Ik heb veel verzekeraars met elkaar vergeleken en ik kan u verzekeren dat elke verzekeraar, voor een zorgverzekering, bijna dezelfde basispremie berekend. Eigenlijk is dit verschil nihil. Waar u op dient te letten is alle aanvullende dingetjes, waar u zich extra voor verzekerd. Doe niet meer dan nodig. Leuk dat uw basisverzekering een paar tientjes lager is, maar uw eigen risico is dan wel € 885,-!

Tot slot

De verzekeraar die voor u betrouwbaar aanvoelt, is de beste om mee in zee te gaan. Wellicht is er in uw dorp of stad een zorgverzekeraar. Maak een afspraak en ga er naar toe. Mocht er ooit iets zijn, dan heeft u altijd een contactpersoon. Soms zijn er werkgevers die een collectiviteitskorting geven. Dit is zeker de moeite waard. Deze loopt bij sommigen op van 5 % tot 10 %. Zo’n Є10,- per maand is toch mooi mee genomen. Op Wikipedia vindt u nog meer informatie.