Een kredietverzekeraar: wat is dat en wat doet deze?

Een kredietverzekeraar verstrekt geld verzekeringen aan bedrijven. Veel bedrijven leveren hun waren aan andere bedrijven op afbetaling. Zeker in het bedrijfsleven is op krediet kopen en leveren heel gewoon. Vooraf producten en diensten leveren doet bijna elk bedrijf. Op krediet leveren betekent eigenlijk niets anders dan achteraf betaald krijgen. Wanneer je als bedrijf een kredietverzekering afsluit bij een verzekeraar, dan kan de verzekeraar je helpen wanneer je betaalproblemen ondervindt bij de betaling van jouw facturen.

Zo verzamelt de verzekeraar gegevens van bedrijven en betalingservaringen die eerdere leveranciers hebben gehad met jouw (potentiële) afnemer. Hij kan, als je dat hebt afgesproken, de incasso uitvoeren en zo het openstaande bedrag ontvangen waarna dit bedrag aan jou wordt overgemaakt. Partijen die zeker baat hebben bij een dergelijke kredietverzekering zijn onder andere de bloemenhandel, de tuinbouw, de kledingsector en leveranciers aan restaurants.

Wat is het voordeel van een kredietverzekering?

Met een kredietverzekering bescherm je jouw onderneming tegen het risico dat jij loopt, wanneer je goederen levert op rekening. Bijvoorbeeld als de afnemer deze rekening niet kan betalen door een faillissement of surseance van betaling. Een voorbeeld; Een bouwbedrijf of aannemer koopt vaak zijn materialen bij een vast bedrijf en krijgt achteraf per maand een factuur.

Dan staat daarop ook een betaaltermijn waarbinnen betaald dient te worden. Wanneer het bouwbedrijf even geen geld heeft om te betalen wordt die factuur later betaald. Maar gaat het bouwbedrijf failliet dan kan de leverancier naar zijn geld fluiten. Je sluit dus een dergelijke geld verzekering af als bedrijf, om er zeker van te zijn dat de goederen die jij hebt geleverd aan een ander bedrijf, ook betaald worden in moeilijke tijden of bij het faillissement van een bedrijf.

Hoe werkt een kredietverzekeraar

Een kredietverzekeraar kan gebruik maken van een database waarin gegevens zijn opgeslagen van meer dan 85 miljoen bedrijven over heel de wereld. Voordat jij aan een nieuw bedrijf goederen gaat leveren, kun je de gegevens van die klant aanvragen bij de verzekeraar. Zo weet je of het verantwoord is aan deze klant te leveren en voor welk bedrag je via de kredietverzekeraar verzekerd bent.

Ben je ook verzekerd tegen wanbetaling, dan voert de verzekeraar zelfs de incasso uit. Je hoeft dan alleen maar de openstaande vorderingen door te sturen. Wanneer de klant de factuur na een incassotraject nog niet betaald of kan betalen, dan wordt de schade die jij hierdoor oploopt vergoed door de kredietverzekering. Het bedrag dat je ontvangt is afhankelijk van de vooraf gemaakte afspraken tussen jou en de verzekeraar.

Wie kan gebruik maken van een kredietverzekering?

Voor alle bedrijven die goederen leveren aan andere bedrijven (B2B) is het afsluiten van een kredietverzekering verstandig. Je kunt echter geen geld verzekering afsluiten als je alleen aan de overheid of consumenten verkoopt. Een dergelijke verzekering is ook verstandig wanneer je als bedrijf het klantenbestand wilt uitbreiden. Zo weet je vooraf aan welke bedrijven je wél goederen op krediet kunt leveren en tot welk bedrag dat kan. Met andere woorden; een kredietverzekering geeft je meer zekerheid bij het betalen van facturen die jij stuurt aan je klanten. Zo kom je als bedrijf niet zelf in de problemen.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.