Hoe zoek je een zorgverzekering?

Hoe kies je een nieuwe zorgverzekering? Ieder jaar kan je voor het nieuwe jaar (dus voor 1 januari), een nieuwe zorgverzekering afsluiten als je niet langer tevreden bent met je huidige verzekering. Je houdt bij het kiezen rekening met je persoonlijke situatie. Hoe doe je dat en waar begin je?

Een goed begin is het halve werk. Zet voor jezelf jouw zorgbehoeften op een rijtje. Denk hierbij aan wat er voor jou belangrijk is qua zorg, bijvoorbeeld de huisarts, psychologische zorg of de vergoeding van bepaalde medicijnen. De volgende stap is om de zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit kan je doen op vergelijkingssites. Dus hoe zoek je een zorgverzekering, door te letten op de volgende punten:

  • Zorgpremie: het bedrag dat je maandelijks moet betalen
  • Dekking: basis en aanvullend verzekering
  • Polis: natura, restitutie of een combinatie van beiden
  • Zorgkeuze: de keuze uit ziekenhuizen en andere zorgverstrekkers
  • Korting: bijvoorbeeld via een collectief of door het verhogen van het eigen risico

Basisverzekering

Het basispakket is voor iedereen hetzelfde. Er kunnen wel verschillen in de polisvoorwaarden van de basisverzekering zitten. Dit kan het aantal gecontracteerde ziekenhuizen en klinieken zijn. Het percentage dat wordt vergoed voor niet gecontracteerde zorg en of je hulpmiddelen wel of niet verplicht online moet bestellen.

Eigen risico

Iedereen heeft in Nederland te maken met een verplicht eigen risico wat men moet betalen. Dit is op dit moment €385,-. Het eigen risico wordt aangesproken zodra je zorgkosten maakt die vallen onder de dekking van de basisverzekering.

Kosten die zijn uitgesloten van het eigen risico zijn:

  • Huisartsenzorg
  • Verloskundige zorg
  • Kraamzorg
  • Ketenzorg
  • Zorg die wordt geleverd aan de jeugd van 17 jaar en jonger

Je kunt ervoor kiezen om het eigen risico vrijwillig te verhogen met €100 tot en met €850,-. Je krijgt in ruil daarvoor een korting op je maandelijkse premie. Let wel op dat als je opeens in het ziekenhuis belandt door een ongeval of iets dergelijks, je die €850 wel eerst zelf moet betalen. Het eigen risico verhogen is dus niet altijd een slimme zet.

Tandartsverzekering

Vrijwel alle verzekeraars bieden een tandartsverzekering aan. De vergoedingen en de premies kunnen sterk variëren bij de verzekeraars. Bij hoge tandartskosten kan een tandartsverzekering een goede beslissing zijn. Verwacht je geen grote dingen aan je gebit, dan kan je er ook voor kiezen zelf de controles te betalen en eventueel een gaatje boren kost ook geen vermogen. In de polisvoorwaarden staat welke kosten er vergoedt worden. Voor sommige tandartsverzekeringen kan een medische selectieprocedure van toepassing zijn. Meer weten over een betaalbare tandartsverzekering?

Aanvullende verzekering

Sommige zorgkosten worden niet door de basisverzekering gedekt. Fysiotherapie, alternatieve geneeswijze, brillen en uitgebreide dekking in het buitenland, vallen niet onder de basisverzekering. Je kan kiezen voor een aanvullende verzekering waardoor je wel recht hebt op een vergoeding of een gedeeltelijke vergoeding. De vier populairste aanvullende verzekeringen zijn: fysiotherapie, brillen en lenzen, buitenland-dekking en alternatieve geneeswijzen. Let op: een brillenvergoeding krijg je niet ieder jaar maar 1x per 2 jaar.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.