Afsluiten van een huurcontract voor een kantoorruimte: hier moet je op letten

Als je op zoek bent naar een kantoorruimte, doorloop je altijd meerdere stappen. Zo ga je je eerst oriënteren op verschillende locaties en kantoorpanden, zoals een kantoorruimte in Rotterdam. Daarna volgt er een (of misschien wel meerdere) bezichtiging. Als je de ideale kantoorruimte of -pand hebt gevonden, volgt het ondertekenen van het huurcontract.

Als je dit nog nooit gedaan hebt, kan het een spannend moment zijn en weet je vaak niet goed waar je op moet letten. In dit blog van SKEPP lees je tips en aandachtspunten voor het ondertekenen van een huurcontract van een kantoorruimte.

Vaak komen verhuurders met een eigen contract aan, maar het is slim om te kiezen voor een ROZ-contract (Raad Onroerende Zaken). Samen met de verhuurder kun je het huurcontract aanpassen en alle afspraken erin verwerken.

Vergeet hierbij niet de sancties voor het niet nakomen van afspraken. Houd bij het opstellen van een huurcontract rekening met verschillende zaken, zoals de verwachte groei of krimp van je bedrijf en de benodigde m² voor je personeel.

Welke huurprijzen zijn er

Een belangrijk onderdeel om op te letten bij een huurcontract is natuurlijk de huurprijs. Deze kan namelijk op verschillende manieren opgesteld zijn. Zo is er verschil tussen een kale huurprijs en een all-in huurprijs, maar dit houdt ook in dat er verschil zit in de kosten die er gemaakt worden;

  • Kale huurprijs

Bij deze huurprijs betaal je alleen voor de huur van de kantoorruimte. Extra services zoals nutsvoorzieningen, telefonie en kantoorinrichting vallen erbuiten.

  • All-in huurprijs

Bij een all-in huurprijs zijn alle services zoals nutsvoorzieningen, kantoormeubilair en een bemande receptie verrekend in de huurprijs. Hierdoor kom je nooit voor verrassingen te staan.

Hier zal je dus goed moeten kijken naar welke prijs bij jou en jouw bedrijf past, voordat je een keuze hierin maakt.

Ook zul je moeten kijken naar de tijdsduur die je kiest voor het huurcontract. Zo is een periode van 1 jaar tegenwoordig het meest voorkomend. Hierbij heb je namelijk de vrijheid om snel te kunnen schakelen, mocht je bedrijf ineens snel groeien of juist krimpen. Op deze manier zit je nooit lang aan een ongewenst contract of kantoorruimte vast.

Vergeet niet om duidelijke afspraken met de verhuurder te maken over de btw over de huur. Dit is zowel voor de verhuurder als de huurder, jij dus, aantrekkelijker om de huurprijs mee te belasten.

Vind je het lastig om te bepalen wat de beste optie voor jouw bedrijf is en wil je graag advies hierover? Neem dan contact op met één van de vastgoedconsultants van SKEPP, waarna zij je gratis en vrijblijvend zullen helpen en ondersteunen bij verschillende vraagstukken.