Opstalverzekering vergelijken en veel besparen

Met een opstalverzekering verzekert u de opstal van uw huis. Hieronder valt alles dat nagelvast zit aan de woning, denk hierbij aan de muren, het dak, de keuken, het bad, de open haard, de vloer… voorwaarde is wel dat deze niet los te halen zijn. Is dat wel het geval, dan vallen deze objecten onder de inboedelverzekering. De herbouwwaarde van uw huis is bepalend bij de opstalverzekering. Dit is het bedrag dat betaald moet worden om precies een zelfde soort huis neer te zetten. Let hier goed op, verzekert u onder dit bedrag, dan betekent het dat u onderverzekerd bent en een lager bedrag vergoed krijgt. Let wel op dat u zich niet over verzekert, u krijgt namelijk alleen vergoed tot de herbouwwaarde, maar betaalt dan wel maandelijks een te hoge premie.
 

Opstalverzekering verplicht?
Een opstalverzekering is niet verplicht, maar het is wel heel verstandig om er een af te sluiten. Sommige hypotheekverstrekkers verplichten u wel om een opstalverzekering af te sluiten. Een opstalverzekering wordt altijd afgesloten door een eigenaar van een woning. Huurt u een huis, dan is de verhuurder verantwoordelijk voor de opstalverzekering. 

Opstalverzekering dekt schade bij een aantal zaken: 

  • Brand en ontploffing 
  • Waterschade 
  • Inbraak en vandalisme 
  • Diefstal 
  • Stormschade (door windkracht 7 of hoger) 
  • Schade aan vloeren 
  • Plotselinge en onvoorziene gebeurtenissen (alleen met de allriskverzekering) 

Met de opstalverzekering wordt schade die wordt veroorzaakt door slecht onderhoud, opzet, natuurgeweld en terrorisme niet vergoed. Net als schade door eigen fouten, zoals het open laten staan van deuren en ramen (bij bijvoorbeeld een beoogde storm), en bij schade door constructie- en bouwfouten aan de woning.

Wat moet u doen? 

Stel u kiest voor een AEGON-verzekering. In de voorwaarden staat aan welke voorwaarden de schade moet voldoen voordat er vanuit de opstalverzekering een schadevergoeding wordt uitgekeerd. Als u ook verzekerd wilt zijn voor schade aan de fundering, dient u dit wel extra aan te vragen. Deze schade wordt namelijk niet standaard meeverzekerd, dit omdat er doorgaans geen schade ontstaat aan de fundering door storm- of brandschade. Maar ontstaat er wel schade, dan zorgt deze voor flinke kosten.

Voorwaarden 

Mocht u door opgelopen schade niet meer kunnen verblijven in uw woning, dan wordt een ander tijdelijk onderkomen geregeld tegen dezelfde huurwaarde die een huis zou hebben. Als u schade heeft dan kunt u de verzekeraar bellen. Deze stuurt dan een expert. Uiteraard is het mogelijk om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken voordat de opstalverzekering wordt afgesloten. Dit is heel makkelijk om zelf te doen.

U hoeft slechts een aantal vragen te beantwoorden en dan weet u direct welke premie u moet betalen bij verschillende opstalverzekeraars. De consumentenbond laat grote premieverschillen zien voor de opstalverzekering. U zult versteld staan dat u tientallen euro’s per jaar kunt besparen. Dus lees de voorwaarden door en laat u goed informeren. Wilt u meer weten over een opstalverzekering, dan verwijs ik u naar Wikipedia.